De plant Salvia is een bekend kruid met geneeskrachtige werkingen. De variatie Salvia Divinorum gaat zelfs nog verder. De van oorsprong Mexicaanse plant komt voor in de regio Oaxaca. Het is een ondersoort uit de lipbloemenfamilie met een bijzonder sterke werking, al eeuwenlang gewaardeerd door sjamanen. De psychedelische ervaringen, opgeroepen door het kauwen van het blad, zijn nog steeds van groot belang tijdens rituele plechtigheden. 

Hoe gebruik je Salvia?

Salvia is te kauwen, te roken, te sprayen en je kunt er thee van trekken. De verschillende manieren van gebruik leveren ieder hun eigen werking op. Bij kauwen is het effect milder, maar het houdt langer aan. Deze manier van gebruik wordt dan ook al eeuwenlang toegepast door medicijnmannen. Tijdens het roken kom je snel onder invloed van de bladeren te staan, hoewel het korter blijft hangen. Er zijn ook sprays te koop die je onder de tong kunt spuiten. De werkzame stof wordt op die manier snel en effectief in het lichaam opgenomen, de werking is dan ongeveer een kwartier. De thee die je van de bladeren kunt zetten zorgt voor een cannabisachtig effect zolang je de dosering niet overschrijdt.

Salvia divinorum roken doe je het beste door middel van verdamping waarbij de temperatuur optimaal op de 230 graden ligt. Het hallucinerende effect verschilt van persoon tot persoon, te beginnen met een gevoel dat omschreven kan worden als lichtelijk stoned. Ben je er gevoeliger voor of gebruik je intensiever dan kun je het beste rekening houden met een psychedelische ervaring die ongeveer een kwartier aanhoudt nadat het bijna direct na het roken toeslaat.

Je kunt ook thee van Salvia zetten. Ongeveer achtentwintig gram voor een kopje. Laat de thee wel wat afkoelen voor je het drinkt en voeg voor de smaak eventueel wat amandelmelk of honing toe. De bedoeling is dat het tamelijk snel achter elkaar opgedronken wordt, niet om er af en toe wat van te nippen. Het duurt ongeveer twintig minuten voor je merkt dat het werkt. Omdat je spieren ervan ontspannen is een fijne plek waar je lekker kunt zitten of liggen erg prettig. Sommige ervaringen worden omschreven als een cannabisgevoel, wollig, goedlachs en ontspannen. Ga je die grens over, dan wordt de trip psychedelisch.

Ontspannen aan je trip beginnen

Het psychedelische effect van de Salvia is vooral surrealistisch en niet zozeer positief of negatief. Je kunt het ook geestverruimend noemen. Sommigen ervaren een grote helderheid tijdens de trip. Dit komt doordat de stof een afwijkend effectenprofiel heeft van andere opioïden. Dopamine wordt juist onderdrukt in plaats van gestimuleerd. 

Vanwege de sterke dissociatie en hallucinaties is het aan te raden de Salvia te nemen in een comfortabele en ontspannen omgeving waar je jezelf veilig voelt. Wat voor de een, een prettige ervaring is, blijkt voor de ander beangstigend. Prikkels van buitenaf beïnvloeden dat. Belangrijk is daarom ook dat je er voldoende tijd voor uittrekt. Zorg dat je rustig bent in je hoofd, zodat je op je gemak kunt genieten en dat er iemand bij je is tijdens de trip. Het effect van Salvia blijft een experiment, het is nooit vooraf te voorspellen. Gezelschap voorkomt dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.