Misschien heb je wel eens in je badkamer of op een andere plek in het huis zwarte spikkel of donkere vlekken op muren en plafonds gezien. Of zelfs in je kleding of het beddengoed. En deze spikkels en vlekken gaan ook in de regel gepaard met een vieze muffe lucht. Dit zijn duidelijke indicatoren dat je last hebt van de zwarte schimmel. Die niet alleen vies, maar ook slecht voor de gezondheid zijn. Maar waarom is de zwarte schimmel gevaarlijk? In dit artikel vertellen we daar meer over.

Een sluipmoordenaar

Een zwarte schimmel is een sluipmoordenaar. Zodra je een aantal zwarte spikkels of een donker vlekje ziet is er nog geen reden tot paniek, want alleen bij langdurige blootstelling aan de zwarte schimmel loop je gevaar en kunnen zowel milde als ernstige gezondheidsklachten optreden. Denk dan geirriteerde huid en ogen, jeukend gevoel, allergische reacties en longproblemen, zoals astma. Maar het is dus wel een feit dat een schimmel steeds gevaarlijker wordt als je ze niet verwijdert.

Schimmels in vergevorderd stadium

Gelukkig zijn schimmels in huis eenvoudig te detecteren en vermeerderen zich door middel van spoorvorming. De spikkels en vlekken worden dus alsmaar meer en groter als je er niets aan doet. De verspreiding geeft eigenlijk niet aan hoe krachtig een schimmel is, maar wel in welk stadium de schimmel zich bevindt. Hoe meer spikkels en vlekken des te langer de schimmel al aanwezig is. Dit is ook het stadium waarin gezondheidsklachten kunnen gaan optreden, omdat je al voor een langere periode aan de schimmels bent blootgesteld.

Eenvoudig op te lossen

Gelukkig is het probleem simpel op te lossen als de schimmel zich nog in een beginstadium bevindt. Dus op het moment dat je spikkels en vlekjes gaat zien is het goed om aan de slag te gaan met een emmertje heet water met wat soda of een professionele schimmelreiniger die je bij de supermarkt of bouwmarkt kunt kopen. Dat zou voldoende moeten zijn om het probleem te tackelen en de kans op gezondheidsklachten te voorkomen. Wanneer de schimmel in een vergevorderd stadium is moet je vaak een professioneel bedrijf inschakelen om de schimmels deskundig te laten verwijderen.

Waar vind ik schimmels?

Schimmels en vocht zijn vrienden en schimmels vind je dus ook op vochtige plaatsen in en rond jouw huis. De badkamer is bij verre de meest ideale broedplaats voor schimmels en je zoektocht kun je dan ook het beste hier starten. Maar ook in andere kamers van de woning kan schimmelvorming ontstaan. Zeker wanneer het te vochtig is! Een goede luchtvochtigheid, defecte en lekkende leidingen repareren en vochtige plekken direct drogen helpen al om schimmelvorming de kop in te drukken. Evenals het goed ventileren door deuren en ramen tegenover elkaar open te zetten.

Waarom zijn schimmels gevaarlijk?

De zwarte spikkel of het donkere plekje an sich zijn niet gevaarlijk ondanks dat we zeker niet aanmoedigen om schimmels met je blote handen aan te raken. Het gevaar schuilt meer in de onzichtbare sporen van de schimmel die worden uitgescheden. Deze dwarrelen door de lucht en worden dus ook ongemerkt ingeademd. Door langdurige blootstelling adem je steeds meer en vaker sporen in en dat kan dus voor milde en ernstige gezondheidsklachten zorgen. Wil je er zeker van zijn dat de lucht vrij is van schimmelsporen? Ventileer dan wat vaker of schaf een goede luchtreiniger aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here