Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen zijn onderwerpen die steeds vaker in het nieuws komen.

    Het lijkt tegenwoordig wel of iedereen erin investeert, iets over te zeggen heeft, of iets over heeft gehoord.

    En de laatste tijd is het nieuws helaas meer negatief dan positief.

    Vandaag kijken we eens naar de cryptomarkt in het algemeen, de geschiedenis, de huidige situatie, en doen we een voorspelling voor de toekomst.

    Wat is cryptocurrency precies?

    Cryptocurrency is een vorm van gedecentraliseerde, digitale munteenheden waarmee je over de hele wereld snel, meestal goedkoop, en veelal anoniem transacties kan uitvoeren.

    Dergelijke munten worden vaak gebouwd op een onderliggend systeem genaamd “blockchain”, en deze software ligt aan de basis van de initiële interesse in cryptocurrency.

    Blockchain is immers een revolutionair concept waarbij elke transactie (kopen, verkopen, productie, updates, enzovoort) op een netwerk wordt vastgelegd in een apart blokje, dat dan aan de hele keten wordt vastgeregen: een “chain” van “blocks”.

    Omdat deze keten, dit logboek van alle transacties, niet op een bepaalde centrale server staat opgeslagen (zoals het geval is bij traditioneel geld in de vorm van banken en overheden), maar wel op de computers (nodes) van alle gebruikers, zijn fraude en inmenging van instanties hier bijna onmogelijk.

    Cryptocurrency is daarnaast meer dan alleen maar een vorm van digitale valuta, want het is voor de meeste mensen vooral een vorm van beleggen.

    Je koopt vandaag wat cryptomunten aan bij de  beste crypto broker, en verkoopt die later aan een hopelijk hogere prijs.

    Je kan ook passief geld verdienen door je cryptomunten uit te lenen via het zogenaamde “staken”, of door het te mijnen.

    En het is vooral de beleggingsvorm van cryptomunten die het nieuws haalt, want als we één kenmerk kunnen geven aan de hele cryptomuntsector is het wel: volatiliteit.

    De prijs van de meeste cryptomunten (zoals Bitcoin, Ethereum en Dogecoin) kan van de ene maand op de andere enorm sterk stijgen … of dalen.

    Het is nu algemeen aanvaard dat dergelijke volatiliteit deel uitmaakt van de aard van dergelijke munten, en dat beleggers hier rekening mee moeten houden.

    De huidige situatie

    De hele cryptomarkt zit tegenwoordig in een redelijk zwaar dipje, en er zijn tal van pessimisten die het einde van crypo aankondigen.

    Andere experten daarentegen wijzen op de erg turbulente geschiedenis van cryptocurrency en geven aan dat dit “business as usual” is, dat investeerders zich geen zorgen moeten maken en dat de situatie zich ongetwijfeld terug zal rechttrekken.

    Wie heeft gelijk? Als we historisch gezien kijken, hebben de positief ingestelde mensen een sterke zaak, want cryptomunten in het algemeen zijn al meerdere keren door talrijke sterke dipjes gegaan, om er altijd sterker uit te komen.

    Als we eens kijken naar de evolutie van Bitcoin bijvoorbeeld, zien we dat de munt maar liefst 80% van zijn waarde verloor in 2018, om dan in 2021 meer dan het driedubbele van zijn piekwaarde te bereiken.

    En in 2021 ging Bitcoin dan van $65.000 in april naar $35.000 in juni omdat de Chinese overheid strenge regels oplegde aan het mijnen ervan.

    Het negatieve nieuws tegenwoordig is vooral geïnspireerd door het ineenvallen van de cryptomunt Luna. Deze verloor maar liefst 99% van zijn waarde op zeer korte tijd.

    Dit komt omdat de gelinkte TerraUSD, een van de grootste stablecoins ter wereld (met andere woorden, de waarde van 1 TerraUSD zou altijd 1 Amerikaanse dollar waard moeten zijn), plots ineenzakte naar 70 dollarcent, wegens massale paniek bij beleggers en een en masse verkoop.

    De prijs van Bitcoin ligt op moment van schrijven ook nog “maar” rond de $21.000, het laagste punt sinds december 2020.

    Waarom zijn deze zo volatiel?

    De reden waarom cryptomunten zo volatiel zijn is ingewikkeld, en er zijn dozijnen verschillende factoren die een rol spelen.

    Cryptocurrency wordt niet uitgegeven door een overheid of andere centrale instantie. Dat is één van de grootste voordelen en aantrekkingspunten (want zo kan er geen massale inflatie ontstaan door het massaal printen van geld, zoals het geval is bij de euro en de dollar), maar tegelijk ook een nadeel.

    Het is een nadeel want de waarde van een munt zoals Bitcoin is op niets tastbaars gebaseerd.

    Je kan een punt maken dat de waarde van een euro ook op niets tastbaars is gebaseerd, want hoewel er vroeger meestal fysiek goud achter fiatgeld stak, is dat nu al lang niet meer het geval!

    Op wat is de waarde dan wel gebaseerd?

    Wel, er is altijd het onderliggende concept van de blockchain, en er zijn tal van cryptomunten (zoals Ethereum of Fantom) die op een robuust blockchainnetwerk zijn gebouwd waar honderden andere toepassingen buiten cryptocurrency worden gebouwd.

    Dat heeft ook waarde, zeker in de aankomende technologische revolutie.

    Wat ligt dan wel aan de bron van dergelijke crashes?

    Wat de prijs van cryptomunten vooral beïnvloedt, is de perceptie ervan. Als het publiek (de investeerders) vertrouwen hebben in een munt, zal deze munt het goed doen en in waarde stijgen.

    Als de beleggers vertrouwen verliezen en massaal verkopen, zal de munt logischerwijze ook sterk dalen in waarde.

    En die publieke perceptie is oh-zo makkelijk om te slaan, en die wordt beïnvloed door zaken zoals:

    • Het beleid van overheden
    • Uitlatingen over cryptocurrency door bekende personen zoals Elon Musk
    • “Nieuws” op social media, al dan niet gebaseerd op feiten
    • Globale conflicten
    • Andere cryptomunten die populairder worden

    De toekomst

    De toekomst van Bitcoin en de honderden, duizenden andere cryptomunten is moeilijk te voorspellen.

    Cryptocurrency bestaat nog geen 15 jaar, dus er is geen lange geschiedenis die we kunnen raadplegen om een duidelijke voorspelling te maken gebaseerd op veel feiten.

    Dat gezegd zijnde kunnen we in die 15 jaar wel heel wat pieken en dalen zien, met vaak enorm steile en snelle toenames of dalingen in waarde.

    De algemene trend van de meeste sterke cryptomunten is wel dat ze onvermijdelijk meer waard worden.

    Ja, Bitcoin kan wel met 80% dalen op een bepaald moment, maar als het een paar jaar later het driedubbele van zijn voormalige piekwaarde bereikt … is dat een reden tot paniek?

    De huidige dip is een vrij hevige, maar bijlange niet de hevigste ooit, en het is zeker geen ongeziene situatie.

    De geschiedenis zal zich wellicht herhalen, en de kans dat Bitcoin en de andere sterke cryptomunten zich herstellen en er sterker uit komen is groot … maar zeker niet gegarandeerd.

    De cryptomarkt blijft volatiel en redelijk onvoorspelbaar, dus als je zin hebt om hierin te investeren, moet je daar zeker rekening mee houden.

    Als je wat extra geld opzij wil zetten, is sparen met weinig geld wellicht een veiliger idee dan cryptomunten aan te kopen, maar het blijft een feit dat je met een investering in crypto kans hebt om heel veel wint te maken.

    Kortom, ondanks het feit dat de cryptomarkt momenteel in een negatieve sfeer zit en in een diep dal, is dat geen reden om te denken dat ze zich niet zal herstellen en er sterker dan ooit uit zal komen.