Sparen met weinig geld, hoe doe je dat?

Het is natuurlijk altijd verstandig om geld opzij te zetten, bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven zoals een wasmachine die er ineens mee ophoudt. Maar als er maandelijks niet heel veel geld binnenkomt, kan het lastig lijken geld te sparen. Toch is dit niet onmogelijk. Wij geven je in dit artikel een aantal tips zodat ook jij kunt sparen met weinig geld.

Geen bedrag is te laag

Allereerst is het belangrijk je te beseffen dat geen enkel bedrag te laag is om te sparen. Of het nou gaat om een euro per week of tien euro per week, uiteindelijk wordt dit bedrag vanzelf groter. Als je bijvoorbeeld elke dag een euro apart zou kunnen leggen is dat na een jaar toch al €365 euro. Het gaat er niet om dat je ineens een groot bedrag apart kunt zetten, want ook door klein te beginnen kom je uiteindelijk op een groot bedrag uit.

Visueel sparen

Op het moment dat je begint met sparen kan het je helpen wanneer je het gespaarde bedrag kunt zien, dit kan je namelijk aanzetten meer te gaan sparen. Zet dus bijvoorbeeld een glazen pot of doorzichtige spaarpot in je huis neer waar je goed kunt zien wat erin zit. In het begin zal dit nog niet zoveel zien, maar na een paar weken zie je die pot toch echt steeds voller worden.

Herken je onnodige uitgaven

Iedereen heeft wel onnodige uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een beker koffie op het station, een vers broodje in de winkel terwijl je thuis genoeg eten hebt liggen of die ene reep chocolade bij de kassa. Nu lijkt het niet een heel groot bedrag, maar als je bijvoorbeeld elke dag een beker koffie haalt van twee euro, loopt dat in een jaar aardig op.

Door hier goed naar te kijken weet je dus wat voor een uitgaven dit zijn, en zie je ook meteen hoeveel je zou kunnen sparen als je niet dat ene broodje kocht, of die beker koffie.

Sparen door te besparen

Wie wil gaan sparen, zal ook moeten besparen. Kijk je verschillende abonnementen en verzekeringen eens na, kun je daarop besparen? Loopt je telefoonabonnement bijvoorbeeld bijna af, dan kun je er natuurlijk voor kiezen de nieuwste iPhone te nemen met een duur abonnement. Je kan er ook voor kiezen hetzelfde toestel te houden en veel minder te betalen per maand. En je televisieabonnement, heb je daar de laatste tijd nog naar gekeken? Grote kans dat je extra pakketten aan hebt staan waar je vervolgens nooit naar kijkt, en dat is zonde.

Mensen hebben al snel de neiging het geld direct op te maken wat ze bespaard hebben, terwijl je dit natuurlijk niet moet doen als je wilt gaan sparen. Zet dus alles apart wat je nu bespaard hebt, zodat je over een jaar een lekker bedrag bij elkaar hebt.

Verkoop alle spullen die je niet meer gebruikt

Ga eens grondig opruimen in huis. Grote kans dat je spullen tegenkomt die je nooit meer gebruikt, of kleding die je niet meer aantrekt. Dit kun je vaak nog gewoon verkopen. Misschien niet voor een heel groot bedrag, maar als je tien shirts verkoopt voor €12,50 is dat toch weer extra geld voor in het potje.

Bedenk je wel dat mensen vaak voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dit betekent niet dat je de spullen voor een ontzettend laag bedrag moet gaan verkopen, maar verwacht ook niet dat je een tientje kunt krijgen voor een boek dat al een paar jaar oud is.

Sparen door je portemonnee te legen

Kom jij ook altijd om in het kleingeld in je portemonnee? Maak er dan een gewoonte van om elke dag je portemonnee te legen. Alle 5, 10 en 20 cent doe je dan in de spaarpot. Je merkt hier waarschijnlijk niets van maar het kan je wel al heel snel een leuk bedrag opleveren. Je zou er ook voor kunnen kiezen de muntjes van 50 cent en wellicht zelfs de 1 en 2 euro in de pot te doen, maar dat ligt er natuurlijk maar net aan hoeveel geld je te besteden hebt.

De 52 weken challenge

Ben je wel in voor een leuke maar ook pittige challenge? Bij deze challenge begin je heel makkelijk, je spaart namelijk het bedrag per week waar je in zit. In de eerste week hoef je dus maar 1 euro te sparen, maar in de tiende week is dit al 10 euro. Uiteindelijk moet je er dus voor zorgen dat je in week 52 maar liefst 52 euro weet te sparen. Lukt het je om dit een heel jaar vol te houden, dan heb je uiteindelijk bijna €1400 euro gespaard. Is toch een lekker bedrag.

Lees ook: Zo kunnen jullie zorgen voor betere seks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here