Het nieuwe jaar is net van start gegaan en de kans is groot dat je al aan het nadenken bent over een nieuwe kleur op de muur, of die ene gave bank die je graag zou willen hebben. Een goed idee is het, om dan eerst het opruimen van je huis aan te pakken. En door de huidige lockdown kan dat prima nu, want we zitten toch vrijwel allemaal thuis. In dit artikel vind je dan ook een aantal tips waarmee jij je huis perfect kunt opruimen.

Pak je agenda erbij

Voor het opruimen van je huis heb je zeker een dag nodig, waarschijnlijk zelfs meerdere. Kies dus een dag uit waarop je zelf niet druk bent met afspraken of werk, maar indien je met meerdere mensen woont, is het ook belangrijk dat zij op die dag weg kunnen. Laat je partner met de kinderen wat gaan doen, naar opa en oma toe bijvoorbeeld, zodat jij in huis aan de slag kunt gaan. Ook kan het helpen het op de kalender te zetten zodat iedereen in huis er rekening mee kan houden.

Aan de hand van categorieën je huis opruimen

Je bent al snel geneigd per kamer op te gaan ruimen, terwijl dit helemaal niet praktisch is. Dan begin je met de kledingkast, om vervolgens onder het bed te eindigen en je slaapkamer een nog grotere bende is als voordat je begon. Wil je de kamers echt opgeruimd hebben, dan is het beter te werken met categorieën. Begin bijvoorbeeld eerst met alle kleding, daarna alle schoenen, boeken en zo verder. Begin pas met een nieuwe categorie wanneer de eerste helemaal op orde is.

Bekijk alles wat je tijdens het opruimen in je handen hebt

Een opgeruimd huis krijg je natuurlijk alleen als je ook echt alles uitzoekt en de dingen wegdoet die je niet meer gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je ook echt alles goed bekijkt voordat je het een plek geeft. Spullen die je nooit meer gebruikt, die niet meer passen of kapot zijn kunnen weg. Twijfel je? Als je iets al ruim een jaar niet hebt gebruikt heb je het waarschijnlijk ook niet nodig, en dus kan het weg. De spullen die kapot zijn breng je natuurlijk naar de vuilstort, en spullen die weg kunnen maar nog wel goed zijn kun je weggeven, verkopen of naar de kringloop brengen.

Wanneer je huis klaar is

Heb je alles uitgezocht en opgeruimd, dan is het tijd om de spullen die weg kunnen ook direct weg te doen. Laat je het staan dan blijf je het waarschijnlijk uitstellen en dat is zonde. Heb je spullen die naar de vuilstort moeten, dan doe je er goed aan dit direct in de auto te laden en er even heen te rijden. Zo heb je ook gelijk meer ruimte in je huis. Spullen die naar de kringloop kunnen, kun je meestal ook elke dag langsbrengen en voor spullen die je weg wilt geven of wilt verkopen maak je het beste direct een advertentie aan.

Tip: als je spullen echt wilt verkopen doe je er goed aan hier niet teveel geld voor te vragen. Op die manier zorg je er ten eerste voor dat het snel uit je huis is, maar maak je ook nog eens een ander blij met goedkope spullen. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen alles weg te geven. Vaak wordt het dan diezelfde dag nog opgehaald, zodat jij er geen last meer van hebt. Dit past ook mooi bij de kerstgedachte natuurlijk, want zo gun je een ander ook wat. We kunnen nou eenmaal niet in andermans portemonnee kijken en misschien zorg je er zo wel voor dat iemand toch nog kan zorgen voor een cadeautje onder de kerstboom.

Lees ook: Duurzame kleding; waar kies jij voor?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here