Begin november kwam het advies om zeker tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het hoogst noodzakelijk is. Dit betekent geen vakantie tijdens de kerstperiode en geen wintersport. Maar er is één uitzondering gemaakt, de Nederlandse Antillen worden namelijk niet gezien als buitenland, daar mag je dus gewoon heen. Wel moet er natuurlijk gekeken worden naar het aantal besmettingen.

Code oranje of code geel?

Bonaire en Curaçao zijn code geel, wat betekent dat je daar op vakantie zou kunnen gaan. Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius staan momenteel nog op code oranje wat inhoudt dat reizen alleen is toegestaan wanneer dit strikt noodzakelijk is.

Wil je naar Curaçao op vakantie gaan, dan moet je wel rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo moet je voordat je op reis gaat een immigratiekaart en een “Public Health Passenger Locator Card” invullen via de website van de regering van Curaçao, www.gobiernu.cw.

Daarnaast moet je een negatieve COVID-19 PCR-test bij je hebben, deze mag niet langer dan 72 uur oud zijn en dient voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Ook ben je verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten. Kom je terug in Nederland na je vakantie dan hoef je niet in thuisquarantaine omdat er geen verhoogd risico op toename is.

Voor reizen naar Bonaire geldt dat iedereen boven de 13 jaar een negatieve COVID-19 PCR-test moet kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Kun je dit bij aankomst niet laten zien? Dan moet je op eigen kosten 14 dagen in quarantaine op een locatie dat door de gezaghebber wordt aangewezen. Ook ben je verplicht een online gezondheidsverklaring in te vullen die je moet kunnen aantonen aan een medewerker Publieke Gezondheid wanneer hier naar gevraagd wordt.

Waar moet je om denken als je op vakantie gaat?

Je kan dus naar Curaçao of Bonaire op vakantie gaan, maar dat betekent niet dat daar alles ‘normaal’ is en jij kunt doen en laten wat je wilt. Ook daar zijn namelijk regels waar iedereen zich aan moet houden, corona is immers overal. Hierboven is al te lezen dat je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine hoeft. Maar buiten dat zijn er nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Alle maatregelen hebben we hieronder voor je neergezet:

  • Houd 2 meter afstand van anderen.
  • Een mondkapje is voor volwassenen en kinderen verplicht wanneer de 2 meter afstand niet mogelijk is of niet gerespecteerd wordt.
  • Van 00:00 tot 04:30 is er een avondklok.
  • Samenscholing is niet toegestaan. Groepen van meer dan 4 personen die niet uit hetzelfde gezin komen moeten een mondkapje dragen wanneer de afstand van 2 meter niet gewaarborgd kan worden.
  • Je bent verplicht een reisverzekering af te sluiten inclusief een dekking voor medische kosten in het buitenland.
  • De lokale GGD houdt de situatie telkens goed in de gaten om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is mogelijk dat de GGD tijdens je verblijf telefonisch contact met je opneemt om te informeren naar mogelijke gezondheidsklachten.

Benodigde reisdocumenten

Ook zijn er nog bepaalde reisdocumenten die je moet aanleveren voordat je op vakantie gaat. Zo moet iedereen, ook baby’s en kinderen, een COVID-19 PCR-test laten afnemen met een negatief resultaat. Deze moet je vervolgens binnen 48 uur voor je vertrek indienen via het digitale portal.

Daarnaast moet je een digitale immigratiekaart invullen, ook wanneer je een resident van Curaçao bent. ook is er een Passenger Locator Card nodig, ingevuld en wel, en moet je jezelf registreren via de website van www.dicardcuracao.com. Het negatieve testresultaat van de COVID-19 PCR-test voeg je ook toe aan het PLC formulier.

Verder verplicht het RIVM iedereen die per vliegtuig reist binnen 24 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit moet voor zowel de heenreis als de terugreis gedaan worden. Zorg er verder voor dat je 2 printjes in je tas hebt zitten voor de heen- en terugreis.

Wat is er mogelijk op vakantie?

Gelukkig is er tijdens je vakantie nog wel genoeg mogelijk om te doen, zo lang je maar rekening houdt met de maatregelen en de adviezen opvolgt. Zowel de supermarkten, bezienswaardigheden en de stranden zijn gewoon geopend. Ook de restaurants zijn open, maar sluiten wel om 23:00 uur in verband met de avondklok. Eventuele andere activiteiten zijn hoogstwaarschijnlijk ook gewoon geopend, maar wel met beperkingen. Je kan het beste contact opnemen met de betreffende activiteit om meer te weten te komen over de eventuele beperkingen.

Ook het huren van een auto en het doen van wandel- en fietstochten zijn mogelijk. Wil je reizen met het openbaar vervoer dan kan dit ook, wel is dan een mondkapje verplicht.

Lees ook: Deze tips verlossen je snel van je verkoudheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here