Hoe goed je als ouder ook je best doet, er komt een moment dat het lijkt alsof al het speelgoed in huis ontploft en door het hele huis ligt. Er is teveel, laat dat vooral duidelijk zijn. Maar hoe kun je dit minimaliseren en er tegelijk voor zorgen dat je kinderen nog wel wat hebben om mee te spelen? In dit artikel vind je een aantal tips voor het minimaliseren van het speelgoed van je kinderen.

Er is niet veel speelgoed nodig

Als eerste is het belangrijk je te bedenken dat kinderen helemaal niet veel speelgoed nodig hebben. Sterker nog; teveel spullen zorgt voor een verminderde fantasie en dus zullen kinderen minder goed spelen. Als er een overvloed aan speelgoed beschikbaar is, weet een kind al gauw niet meer waar het mee moet spelen simpelweg omdat er teveel is. Ook wanneer het speelgoed niet geordend is, zal de fantasie minder zijn.

Waar komt het vandaan?

Ook een hele belangrijke; nagaan waar het spul nou eigenlijk vandaan komt. Koop je dit veelal zelf, is er een oma die haar kleinkinderen graag net iets teveel verwend of hebben jullie zo’n grote familie dat er altijd een overvloed aan cadeaus is op verjaardagen en feestdagen? Denk hier goed over na en kijk of je daar wellicht iets aan kunt veranderen. Kijk ook goed na of je kind dubbele items heeft terwijl dit niet nodig is. Dit kan dan sowieso al weg.

Speelgoed erin, ook weer één eruit

Bij teveel speelgoed is het een goed idee om met je kind af te spreken dat elk stuk speelgoed dat nieuw binnenkomt, automatisch betekent dat er dan ook een stuk speelgoed weggaat. Uiteraard kunnen ze dan zelf heel goed bepalen welke er dan weg gaat. Op deze manier voorkom je dat er weer teveel in huis komt en houd je het daarnaast overzichtelijk.

Wat ook goed is om over na te denken, is de ruimte waar de spullen staan. Niemand wil dat het allemaal verspreid is over de woonkamer, dus zorg dat dit overzichtelijk blijft. Gebruik bijvoorbeeld één kast voor al het speelgoed. Is de kast of de bakken die daarin staan vol, dan kan er niks meer bij totdat de kast uitgezocht is. Let er hierbij wel op dat, hoe groter de kast of de ruimte, hoe meer er in kan.

Herhaal regelmatig

Door regelmatig het speelgoed na te kijken en uit te zoeken blijft het overzichtelijk en zorg je ervoor dat er niet teveel meer van in je huis rondzwerft. Zo zou je het speelgoed structureel vlak voor een verjaardag, rommelmarkt of feestdag uit kunnen zoeken. Als dit eenmaal in je systeem zit gaat het als vanzelf. Kinderen doen je ook graag na, dus wanneer jouw kinderen zien dat jij de kast regelmatig uitzoekt en opruimt, zullen ze dit zelf uiteindelijk ook gaan doen.

Lees ook: Deze tips verlossen je snel van je verkoudheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here