Help… mijn kind wil niet slapen? Herkenbaar? Als je een ouder bent, ken je de dagelijkse uitdaging om je kinderen naar bed te krijgen – en daar te blijven! Als je op zoek bent naar een magische pil om het slapengaan met kinderen gemakkelijker te maken, kun je die hier niet vinden, maar wat je krijgt zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kinderen makkelijker op tijd gaan slapen.
Zorg voor een vast tijdstip
Je kind is misschien nog geen kei in het lezen van de klok, maar hun interne klokken weten precies hoe laat het is. Door je kinderen iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen, kunnen ze zich op natuurlijke wijze in hun bedtijd routine nestelen zonder al te veel moeite. Hoe meer hun slaaptijd afwisselt, hoe moeilijker wordt om ze op tijd in bed te krijgen.
Lees een verhaal voor
Je kan kinderen ook laten uitkijken naar hun bedtijd. Dit kan door een verhaal voor te lezen voor het slapengaan. Neem een voorleesboek en lees nog 15 tot 20 minuutjes hun favoriete verhaal voor. Voorlezen is niet alleen goed voor het slapengaan, maar bevordert ook de ontwikkelingen van hun taalvaardigheid. Voorlezen kan al vanaf hun geboorte tot in hun tienerjaren. Zo zijn er ook tal van kinderboeken 10 jaar om uit voor te lezen.
Let op de dutjes
Peuters doen meestal een dutje tot ze minstens drie jaar oud zijn, en soms zelfs tot ze naar de kleuterschool gaan. Ze hebben wel tot 12 – 14 uur slaap per dag nodig, maar pas op dat je niet te veel van deze tijd aan dutjes besteedt. Peuters die één keer per dag een dutje doen, kunnen tussen de 1 en 3 uur slapen, maar als bedtijd een probleem wordt, kun je overwegen om het in te korten. Vermijd late middagdutjes te dicht bij het naar bed gaan.
Vermijd schermen
Hoewel het verleidelijk is om het laatste uur voor het slapengaan te doden met een tv-programma of tablettijd is het niet altijd een goed idee. Probeer blootstelling aan schermen voor het slapengaan te vermijden. Het blauwe licht van schermen helpt kinderen niet om te ontspannen. Sterker nog, het kijken naar en spelen van games of shows met geweld, veel energie, spanning of drama wakkeren het vuur in een kind aan en kunnen het moeilijk maken voor hen om te kalmeren, of kunnen zorgen voor nachtmerries.
Zorg voor de juiste slaapomgeving
Zorg ervoor dat de slaapkamer donker en stil is en dat het geluidsniveau in huis laag is. Als je kind niet van een volledig donkere kamer houdt, doe dan een klein nachtlampje aan, of laat de gangverlichting aan en de deur naar de slaapkamer open. Stel de temperatuur in zodat het niet te warm of te koud is en overlaad je kind niet met dekens. Een warme omgeving en overhitting kan leiden tot lusteloosheid en regelmatig ´s nachts wakker worden.