Dennenappels zijn natuurlijk ideale herfstdecoratie en staan leuk op vele verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een schaal of mooie grote vaas waar je ze in legt samen met een lichtsnoer en misschien nog andere herfstdecoratie, of door ze te verven samen met je kinderen. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen de dennenappels te bleken! Dit geeft een ontzettend gaaf effect en zorgt direct voor meer sfeer in huis. Hoe je de dennenappels bleekt, lees je in dit artikel.

Wat heb je allemaal nodig?

Je hebt niet veel nodig om de dennenappels om te toveren tot mooie rustieke, witte decoratie. Naast de dennenappels heb je bleekmiddel nodig, een emmer, schoonmaakhandschoenen, azijn, oude kranten, afwasmiddel en een zware steen.

De voorbereiding

Voordat je aan de slag kan gaan met het bleekmiddel is het belangrijk dat de dennenappels schoon en droog zijn. Het schoonmaken van de appels is heel makkelijk; hiervoor kun je ze het beste een tijdje in een emmer met azijn laten weken. Daarna spoel je ze goed af onder de kraan met een klein beetje afwasmiddel. Leg ze vervolgens even in de oven totdat ze helemaal droog zijn. Dit hoeft niet lang, een paar minuten is meestal al genoeg al ligt het eraan hoe groot de appels zijn.

Als ze helemaal droog zijn veeg je het overtollige stof en zand van de dennenappels af en leg je een aantal oude kranten op je werkblad. Dit zodat, als je met het bleekmiddel spettert, dit niet schadelijk is voor je werkblad.

De dennenappels bleken

Stop een aantal dennenappels in de emmer maar zorg er wel voor dat dit er niet teveel zijn. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat niet alle dennenappels even mooi wit worden. Vervolgens giet je het bleekmiddel over de appels heen totdat ze allemaal kopje onder kunnen.

Omdat de dennenappels automatisch naar boven zullen drijven is het belangrijk hier wat gewicht op te leggen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de bovenkant niet gebleekt wordt. Dit kun je heel eenvoudig doen door er een bord op te leggen en daar boven op een zware steen of iets anders dat zwaar is en tegen bleek kan. Belangrijk is wel dat je dit doet met handschoenen aan, om huidirritatie te voorkomen.

Wachten op de dennenappels

Als de dennenappels helemaal kopje onder staan is het vooral een kwestie van geduld hebben. Om een goed en mooi effect te krijgen is het namelijk nodig ze minimaal 24 uur in de emmer te laten zitten. Na deze 24 uur (of langer wanneer je denkt dat dat nodig is) kun je de appels eruit halen. Doe ook dit weer met handschoenen aan om irritaties te voorkomen. Schrik niet wanneer de dennenappels gesloten zijn, dit hoort zo. Leg ze allemaal op wat keukenpapier en laat ze vervolgens goed drogen.

Het kan nu nog zeker twee weken duren voordat de dennenappels weer open gaan maar er is gelukkig ook een handige manier om dit te verkorten. Wil je daar niet op wachten, dan hoef je ze alleen maar even in de oven te leggen. Leg de appels op een bakplaat, zet de oven op 220 graden en laat ze voor ongeveer 10 minuten in de oven liggen. Tegen het einde zullen ze open gaan. Is dit na 10 minuten nog niet het geval? Laat ze dan nog wat langer liggen maar houd ze wel goed in de gaten.

Lees ook: Je thuis voelen in je eigen huis, zo doe je dat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here