Asbest in make-up, het lijkt zo onwaarschijnlijk maar toch kan het maar zo zijn dat er in jouw producten asbest verwerkt zit. Het komt niet ontzettend vaak voor, vrijwel de meeste make-up producten zijn veilig te gebruiken, maar er zijn uitzonderingen. Vaak gaat het dan om kleine hoeveelheden, maar ook een kleine hoeveelheid kan al gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Alleen, hoe komt asbest dan terecht in make-up producten? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Talk en asbest

Asbest is verboden in Nederland, maar hoe kan het dan dat deze kankerverwekkende stof terecht komt in make-up producten? Dit komt omdat asbest voor kan komen in talk. Het gaat hierbij om tremoliet, een asbesttype. Al je de jaren 60 werd ontdekt dat dit type asbest in talk voor kan komen. Van talk maak je talkpoeder, en dat is een belangrijk deel bij het maken van make-up.

Fabrikanten zijn tegenwoordig verplicht hun talkpoeder te filteren, waarnaar het ministerie van VROM deze talkpoeder ziet als veilig bij het gebruiken in producten.

Wat doen met je make-up?

Asbest komt dus bijna niet voor in de verschillende gezichtspoeders, maar mocht je een bericht krijgen of op de radio horen dat er in een bepaald product dat jij thuis hebt liggen wel asbest is aangetroffen, wat moet je dan doen? Naast dat de winkel het product uit de schappen zou moeten halen, kun je de poeder het beste weggooien. Verpak het product hierbij luchtdicht en pak het dubbel in. Vervolgens breng je hem het beste naar de milieustraat, als asbesthoudend afval.

Het gezondheidsrisico is overigens niet heel groot. Asbest kan niet door de huid dringen, maar wel zorgen voor huidirritatie. Het inademen van asbest daarentegen, kan wel gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot longkanker. Echter is deze kans heel erg klein, omdat je poeders niet inademt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here