Wil je in het voorjaar weer kunnen genieten van een mooie, groene tuin, dan is er in het najaar al enkele voorbereiding nodig. Dit doe je door je tuin winterklaar te maken. Dit hoeft niet in één dag te gebeuren maar kan ook prima over een paar dagen verdeeld worden. Alles over het winterklaar maken van je tuin lees je in dit artikel.

De beste tijd voor het winterklaar maken van je tuin

Je kunt je tuin het beste klaar maken voor de winter in oktober. In deze maand is het meestal nog goed te doen om in de tuin aan de slag te gaan. Daarnaast is de grond dan nog niet te hard of bevroren, zodat het makkelijk te doen is om in de tuin te werken. Ga je in oktober in de tuin aan de slag, dan zal je daar in het voorjaar profijt van hebben.

Het gras in de tuin

Heb je gras in de tuin liggen, dan zal dit regelmatig gemaaid moeten worden. Dit doe je tot ongeveer het einde van oktober. Hou daarna het gras ongeveer op de 4 centimeter, dit is een goede lengte voor het gras. Wel is het belangrijk dat je regelmatig bladeren en andere troep van het gras af houdt, omdat het gras moet kunnen ademen en licht nodig heeft. Ook is voeding belangrijk voor gras. Door het gras laat in het jaar een goede mestbeurt te geven, zorg je ervoor dat je gazon in de lente weer mooi groen en gezond is.

Heb je vaak last van mos op je gras? Dan kan het helpen kalk te strooien. Dit zorgt er ook voor dat de wortels meer lucht krijgen en dat de zuurtegraad van je grond minder wordt. Ook kalk kun je het beste in het najaar strooien. Wil je voorkomen dat de kalk wegwaait op het moment dat je het strooit, dan kun je de kalk ook kopen in korrelvorm. Wil je graag eerst weten hoe het staat met de zuurtegraad van je grond? Dan kun je hiervoor eenvoudig een thuistest gebruiken. Zodra je de kalk gestrooid hebt zal het mos afsterven. Als je in het begin van het jaar het gras gaat verticuteren, kun je het mos verwijderen.

De planten klaar maken voor de winter

Ook de planten moeten natuurlijk klaargemaakt worden voor de winter. Heb je planten in de tuin staan die je eigenlijk te groot vindt? Dan kun je ervoor kiezen deze in oktober te scheuren, om ze later te herplaatsen. Door de plant te scheuren krijg je twee planten, die je in het voorjaar weer kan zien opbloeien. Ook wanneer een plant andere planten in de weg zit, kun je deze het beste scheuren.

Wil je in het voorjaar de tuin eens flink aanpakken en weet je in het najaar al hoe je dat wilt doen? Als er planten zijn die je wilt laten staan, moet je gaan kijken naar welke planten er bescherming nodig hebben. Zolang de temperatuur niet onder de 0 daalt, is bescherming niet nodig. Maar wanneer de temperatuur daalt is het verstandig bepaalde planten te beschermen omdat ze anders kapot vriezen.

De bladeren in de winter

Net las je al dat je de bladeren in de winter het beste van je gazon af kunt halen zodat het gras kan blijven ademen, maar in de borders kun je ze gerust laten liggen. Door ze te laten liggen biedt het een beschermlaag voor de wortels. Heb je er last van, dan kun je er altijd nog voor kiezen de bladeren weg te halen. Als je besluit het te laten liggen is het wel belangrijk goed naar het blad te kijken. Zitten er schimmels of ziektes in het blad, dan moet je deze uiteraard verwijderen.

Vogelhuisjes onderhouden

Heb je vogelhuisjes in je tuin? Vooral in de winter zijn vogels op zoek naar beschutting en een veilige plek. Vooral in de nacht is een vogelhuisje dan ideaal voor een vogel. Maar het is hierbij wel belangrijk dat het huisje ook schoon is. Je doet er dus goed aan in het najaar het huisje een goede schoonmaakbeurt te geven.

Bloembollen planten

Ben je van plan krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten in je tuin te hebben aankomend jaar? Dan kun je de bollen hiervan in het najaar al planten. In oktober is de grond nog goed los en is het nog aangenaam om buiten aan het werk te gaan. Door de bloembollen in het najaar te planten, kun je er op de eerste lentedagen direct van genieten.

Lees ook: Contact houden met je collega’s tijdens het thuiswerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here