Iedereen wil comfortabel en veilig wonen – en gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Met simpele maatregelen kom je namelijk al een heel eind. Dit zijn een paar praktische tips voor een brandveiliger huis, waaronder periodiek cv-onderhoud.

Onderhoud je cv-installatie

Brand, lekkage, verborgen waterschade: een slecht onderhouden cv-installatie kan allerlei ellende veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je op tijd je cv-ketel laat onderhouden door een cv-specialist of een gespecialiseerde loodgieter. Met professioneel cv-ketel-onderhoud hou je niet alleen grote narigheid buiten de deur: het voorkomt bijvoorbeeld ook dat je door een storing plots onder een ijskoude douche staat. In de instructies van je cv-ketel-fabrikant staat hoe vaak je jouw installatie moet onderhouden. De meeste cv-ketels hebben jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud nodig.

Wist je dat…

… je woonverzekeraar brand- of waterschade niet vergoed als deze is veroorzaakt door een slecht onderhouden cv-ketel? De schade had dan namelijk makkelijk voorkomen kunnen worden.

Veeg de schoorsteen

Nu de temperaturen dalen is er niets fijner dan gezellig bij de open haard zitten. Maar natuurlijk niet voordat de schoorsteen is geveegd. Heb je de schoorsteen dit jaar nog niet laten vegen? Dan is de kans groot dat er een laagje roet en creosoot aan de schoorsteenwand kleeft. Deze hardnekkige aanslag is erg brandbaar. Dus als je deze niet op tijd laat verwijderen, kan het zijn dat de vlammen op een dag eruit slaan. Schakel daarom zo snel mogelijk een schoorsteenveger in. Deze specialist verwijdert niet alleen het vuil in het rookkanaal, maar checkt ook de schoorsteen op scheuren en loszittende delen.

Pas op voor oververhitte opladers

In 2020 zorgde thuiswerken voor een stijging in woningbranden en meer meldingen van brandschade. Een vlam in de pan, brandende sigaretten, spelen met vuur en kaarsen op brandgevoelige plekken zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaken. Maar ook opladers van elektrische apparaten en accu’s veroorzaken steeds vaker brand. Als een apparaat te lang aan de lader ligt, kan deze namelijk aardig heet worden en in de brand vliegen.

Zo kun je brand door oververhitte opladers voorkomen:

  • Laat je laptop, mobiel of tablet nooit langer dan nodig opladen.
  • Haal het apparaat én de lader direct uit het stopcontact als de batterij is opgeladen.
  • Gebruik altijd de originele oplader van de fabrikant. Merkloze laders zijn minder brandveilig.
  • Leg apparaten tijdens het opladen nooit op textiel, zoals beddengoed, je kussen of de bank.
  • Zorg dat er genoeg rookmelders op de juiste plekken hangen. Hang er op elke verdieping eentje aan het plafond, op minstens 50 cm van de muur en minstens 30 cm van een lamp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here