Wanneer je als ondernemer wilt starten met je eigen bedrijf, is één van de eerste stappen die je zet het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Toch zijn er ook nog veel mensen die hierover twijfelen. Zo weten ze niet zeker of zij zich wel in moeten schrijven, en of ze echt die stap naar zelfstandige willen en durven nemen. Wij vertellen je in dit artikel meer over alles omtrent het inschrijven bij de KvK.

Wanneer is het nodig je in te schrijven?

Wanneer jij je precies moet inschrijven bij de KvK hangt van een aantal dingen af. De eerst is de activiteiten die je gaat ondernemen. Begin je een eigen fysieke of online winkel, dan ben je verplicht je direct in te schrijven. Het moment waarop je dit doet heeft invloed op eventuele aftrekposten, dus daar dien je rekening mee te houden.

Maar er zijn ook een aantal beroepen waarbij het niet perse nodig is je direct in te schrijven. Dit zijn zogeheten vrije beroepen zoals een webdesigner, Virtual Assistant of een tekstschrijver. Zij kunnen over het algemeen zelf bepalen wanneer het tijd is om zich in te schijven bij de Kamer van Koophandel. Tot het moment dat ze dit doen, kan het werk vaak als hobby worden gezien. Wat het juiste moment dan is, is voor iedereen anders. Dit kan zijn vanuit fiscale overwegingen, omdat je een behoorlijk bedrag binnenhaalt per maand of omdat het nodig is om samen te kunnen werken. Bijvoorbeeld met een leverancier of opdrachtgever die enkel samen wil werken met iemand die is ingeschreven.

Kosten die vóór de inschrijving zijn gemaakt, verrekenen

Heb je kosten gemaakt die nodig waren voor het opstarten van je bedrijf, dan kun je deze vrijwel altijd verrekenen. De kosten voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe computer of het betalen van de huur krijg je dan via de omzetbelasting weer terug. Het restant wordt vervolgens in mindering gebracht op de inkomstenbelasting. Wel moet je goed opletten dat door de Belastingdienst ook echt gezien kan worden als de start van je bedrijf.

Over het algemeen kunnen kosten tot 4 maanden voor je inschrijving nog verrekend worden. Zijn de kosten ouder? Dan kan dit alleen wanneer jij kan aantonen dat het zakelijke kosten waren. Het openen van een zakelijke bankrekening, een zakelijke website of wanneer je hulp hebt gekregen bij het opstellen van een ondernemingsplan bijvoorbeeld.

Vof, eenmanszaak of bv inschrijven bij de KvK

Wil je een vof of eenmanszaak inschrijven, dan moet je hiervoor eerst online een afspraak maken. Vervolgens dien je naar de KvK-vestiging in jouw regio te gaan om de inschrijving te voltooien. Dit duurt meestal niet lang; binnen een uur sta je meestal al weer buiten. Wil je een bv inschrijven dan moet je ook langs de notaris.

De kosten voor het inschrijven bedragen 50 euro, en deze kosten zijn eenmalig. Wil je meteen het uittreksel meekrijgen, dan ben je nog eens 15 euro meer kwijt. Voor 2013 zaten er ook nog jaarlijkse kosten aan je inschrijving verbonden, echter is dit nu niet meer het geval.

Voordelen voor het inschrijven bij de KvK

Naast dat het meestal dus een verplichte stap is om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zijn er ook nog een aantal voordelen en nadelen te vinden. We hebben er hieronder een aantal voor je neergezet.

Voordelen

  • De KvK regelt ondersteuning en bijeenkomsten voor ondernemers
  • Je geniet van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek
  • Door het KvK-nummer dat je krijgt kom je professioneel over

Nadelen

  • Je moet alles wat bij een eigen bedrijf hoort zelf regelen en extra administratie bijhouden
  • Alle info over jou en je bedrijf staat openbaar in het handelsregister
  • Je valt onder de zakelijke wetgeving

Zorg ervoor dat je voorbereid bent

Het is belangrijk je goed voor te bereiden voordat je bij de KvK langsgaat om je inschrijving officieel te maken. Er zullen een aantal vragen aan je gesteld worden die nodig zijn voor je inschrijving. Zorg er allereerst voor dat je altijd je legitimatie bij je hebt, dat je een goede bedrijfsnaam hebt en dat je weet voor welke ondernemingsvorm je kiest. Ook wil de KvK-medewerker graag weten wat je wilt gaan doen, dus zorg er ook voor dat jij je verhaal klaar hebt. Houd wel rekening met de tijd; je krijgt hier meestal maar 30 seconden voor.

Ook wil de KvK nog een aantal bijzondere dingen weten. Denk hierbij aan de vraag of je personeel in dienst gaat nemen, er import en export plaats zal vinden en wat de domeinnaam van je bedrijf wordt.

Na de inschrijving kun je officieel van start gaan als ondernemer. Aan te raden is om niet op alle fanmail te letten die je binnen zal krijgen. Bedrijven sturen in de eerste maanden maar al te graag reclame naar nieuwe ondernemers toe om ze van alles aan te bieden.

Lees ook: Zelf je herfstdecoratie maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here