Als ondernemer doe je er goed aan een aantal verschillende verzekeringen af te sluiten. Alleen welke verzekering heb jij nodig? Welke risico’s je loopt hangt per bedrijf en ondernemer af, en dus doe je er goed aan na te kijken welke verzekeringen er op jou van toepassing zijn. In dit artikel zullen wij je meer informatie geven over de verschillende verzekeringen.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering

We willen er natuurlijk niet aan denken, maar stel nou dat je in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, wat dan? Als ondernemer heb je geen recht op steun van de overheid en dus is een verzekering een goed idee. Op dit moment is de AOV nog niet verplicht, maar als zelfstandige doe je er wel goed aan je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Vanaf 2024 wordt de AOV overigens wel verplicht.

Hoe hoog je premie is, hangt af van het risico dat je loopt met je werk. Ook je leeftijd en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren hangt hiervan af. Ben je jong en gezond, dan zal de premie lager zijn dan wanneer je al op leeftijd bent. Wat goed is om te weten, is dat de verzekering fiscaal aftrekbaar is bij de Belastingdienst.

Een verzekering voor je bedrijfsaansprakelijkheid

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt helaas niet ook de risico’s die je loopt met je bedrijf, hier heb je namelijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Door deze verzekering af te sluiten, ben je verzekerd voor schade die zou kunnen ontstaan tijdens werkzaamheden. Hierbij is de premie onder andere afhankelijk van het werk dat je uitvoert, wat je jaaromzet is en of je werknemers hebt, en zo ja, hoeveel.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bevindt jouw bedrijf zich in de adviserende sector? Dan kan het voorkomen dat je een beroepsfout maakt waardoor er bij je opdrachtgever financiële schade kan ontstaan. Speciaal voor dit soort gevallen is deze verzekering ontstaan. Vergis je echter niet; dit is niet hetzelfde als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

  • Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat jij en eventuele werknemers verzekerd zijn tegen de gevolgen van schade aan personen of hun spullen.
  • Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je opdrachtgever is verzekerd.

Verzekering voor de rechtsbijstand

Ook dit is weer een verzekering waarvan je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als het dan nodig is ben je blij wanneer je verzekerd bent. Deze verzekering helpt je namelijk bij juridische problemen. Zo dekt hij onder andere de kosten van de advocaat, deurwaarder en het proces. Daarnaast krijg je deskundige hulp om bepaalde problemen op te lossen of een rechtszaak te voorkomen.

Ook hierbij is de particuliere verzekering niet genoeg. Voor je bedrijf heb je namelijk een speciale ondernemers rechtsbijstandsverzekering nodig.

Inventarisverzekering

Met deze verzekering zorg je ervoor dat je kantoor, je machines, voorraad, inventaris en transportmiddelen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en brand. Wel goed om te weten is dat draagbare elektronische apparaten hier niet onder vallen. Je laptop of camera bijvoorbeeld, maar ook je tablet, mobiele pinapparaat en tondeuse of laserapparaat zijn alleen verzekerd wanneer je hiervoor een aanvulling op de reguliere inventarisverzekering hebt afgesloten.

Je pensioen

Op het moment dat je start met je bedrijf is de kans groot dat jij je nog niet bezighoudt met je pensioen. Toch doe je er goed aan hier niet lang mee te wachten, en je erin te verdiepen. Als zelfstandige heb je na je pensioen alleen recht op AOW maar dit is voor de meeste mensen niet genoeg om van hun oude dag te kunnen genieten.

Wil je jouw AOW aanvullen, dan kun je hier een zorgverzekeraar voor inschakelen om de pensioenvoorziening te regelen. Maar wanneer je het liever zelf doet kun je ook maandelijks een bedrag opzij zetten. Hier moet je dan wel elke maand aan denken. Ben je bang dat je het vergeet, of dat je de discipline verliest? Dan kun je ook vaak bij je bank aangeven dat je automatisch wilt sparen. Er wordt dan maandelijks een bedrag van je rekening afgehaald en op je spaarrekening gezet, zonder dat jij daar zelf iets aan hoeft te doen.

Lees ook: Mooie Scandinavische plussize merken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here