Is het tijd om de buitenkant van je huis op te knappen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Het lijkt meestal veel meer werk dan het in werkelijkheid is, en ook is het niet zo moeilijk als soms gedacht wordt. In dit artikel vertellen wij je hoe je de muren en kozijnen aan de buitenkant van je huis kunt opknappen.

Het opknappen van de muren

Maak de muren eerst schoon met de hogedrukreiniger en laat dit goed opdrogen. Het stof verwijderen je vervolgens met een zachte borstel. Controleer vervolgens de voegen en krab deze uit wanneer ze erg brokkelig zijn. Deze voegen moeten vervolgens opnieuw gevuld worden. Gaat het om kleine stukjes? Gebruik dan eenvoudig snel-cement. Gaat het echter om grote stukken, dan kun je beter voegmortel gebruiken. Gebruik voor het voegen een voegbord en -spijker.

Vervolgens kun je de grond gaan afdekken. Zo voorkom je dat er verf op je grint of tegels terecht komt, wat later lastig is om te verwijderen. Wanneer de muur onbehandeld is gebruik je eerst een voorstrijkmiddel. Is de muur al eens geschilderd? Kijk dan goed of deze niet aan het poederen is. Wanneer dit wel het geval is moet je de muur eerst met een fixeermiddel behandelen.

Nadat dit gedaan is kun je gaan beginnen met het schilderen van de buitenmuur. Je kunt hiervoor een blokkwast gebruiken maar ook een vachtroller op telescoopsteel; hiermee kun je sneller werken. Zorg ervoor dat het buiten tussen de 10 en 25 graden is, 19 graden is het meest ideaal. Daarnaast doe je er goed aan niet te schilderen in de volle zon, bij vochtig weer of bij te veel wind.

Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken en werk zo van vlak naar vlak. Als je de verf aanbrengt werk je eerst van boven naar beneden en daarna van links naar rechts.

De kozijnen schilderen

Begin met het ontvetten van de kozijnen door een sopje te maken van lauwwarm water en een beetje ontvetter. Zorg ervoor dat je alles goed schoonmaakt. Daarna bekijk je de kozijnen goed en ga je op zoek naar zwakke punten. Dit kun je het beste doen met een schroevendraaier of je duim, door er stevig op te drukken. Is er vuil aanwezig, of losse verf? Verwijder dit dan met een verfkrabber en borstel.

Wanneer er rotte delen in het hout zitten, steek je deze uit met een beitel. Het losgekomen hout veeg je weg met een zachte borstel. De uitgestoken plek behandel je vervolgens met houtrotstop. Nadat dit zes uur heeft gedroogd kun je de kozijnen gaan repareren met houtrolvuller. Dit doe je door met een plamuurmes de vuller stevig in de openingen te duwen en het zo glad mogelijk af te werken. Grote gaten kunnen in meerdere lagen gevuld worden maar dit moet wel per laag gedaan worden. na zes uur is de vuller schuur- en overschilderbaar.

Vervolgens schuur je het volledige kozijn op en veegt dit vervolgens schoon met een zachte borstel en schone doek. Daarna plak je de ramen af met afplaktape. Heb je delen van het kozijn gerepareerd? Dan moet je deze nu eerst in de grondverf zetten.

Als je het kozijn in de grondverf hebt gezet, worden mogelijk kleine oneffenheden zichtbaar. Deze kun je behandelen met plamuur, in lagen van 1 millimeter. Zorg ervoor dat het niet dikker is, want dan zakt de plamuur uit. Hierna schuur je het hele kozijn glad, ook de geplamuurde delen.

Nu kun je gaan beginnen met het aflakken van het kozijn. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen en schilder daarna de lange delen in de lengte van het kozijn. Na het verfwerk ga je er met een smalle roller nog eens overheen voor een mooier en egaler resultaat. Voor een maximale dekking heb je minimaal twee verflagen nodig. Laat de verf tussen de lagen in wel goed drogen en schuur het telkens op met fijn schuurpapier.

Lees ook: Wanneer kun je beginnen met de moestuin?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here