Met de huidige technologie is het voor steeds meer mensen mogelijk om optimaal zicht te verkrijgen. De één draagt bijvoorbeeld een bril met speciale glazen, terwijl de ander zich comfortabeler voelt bij een speciaal soort lens. Het uitzoeken van de juiste bril of lens is echter zoektocht, waarbij je soms diverse lenzen moet proberen om de lens te vinden die bij jouw oog past. Opticiens weten gelukkig steeds beter waar erop gelet moet worden bij het adviseren in lenzen, zodat jij binnen de kortste keren weer scherp kunt zien.

Zachte of harde lenzen?

Lenzen zijn bedoeld om oogafwijkingen te corrigeren en komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn sommige mensen bijziend, terwijl anderen verziend zijn. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen harde en zachte lenzen. De eerste soort, harde lenzen, worden op maat gemaakt en zitten vaak minder comfortabel dan zachte lenzen. De meeste mensen beschikken daarom over zachte lenzen, waaraan het oog over het algemeen snel went en die makkelijk af te wisselen zijn met een bril. Ook bestaan zachte lenzen in diverse varianten, waaronder week- en maandlenzen.

Zachte lenzen in verschillende soorten en maten

Zachte lenzen zijn de meest gedragen soort lens, maar ook hierin verschillen lenzen van elkaar. De meeste mensen hebben baat bij een reguliere, zachte lens voor ronde ogen. Echter, het kan ook voorkomen dat deze zachte lens juist niet fijn zit. Dit kan veroorzaakt worden door een cilinderafwijking, zoals astigmatisme. In dat geval is het aan te raden om torische lenzen aan te schaffen, die bedoeld zijn voor ogen met een ovale vorm in plaats van ronde ogen. Wanneer er namelijk reguliere lenzen gedragen worden bij astigmatisme, zal de lens continue over het oog bewegen. Zachte, torische lenzen zijn dan ook niet hetzelfde als zachte multifocale lenzen, aangezien deze soort voornamelijk geschikt is voor verziendheid bij ouderdom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here