Als je bewust voor een tiny house gekozen hebt weet je dat er weinig ruimte is. Dit kan voordelen hebben want, minder ruimte betekent ook minder plek voor onnodige rommel, maar vaak is het toch wel aanpassen en je mogelijkheden bekijken. De kans is namelijk heel groot dat er meer ruimte is dan dat jij denkt. In dit artikel geven wij je een aantal tips om de ruimte in je tiny house zo goed mogelijk te gebruiken.

Efficiëntie is belangrijk

Bij het inrichten van een tint house is het belangrijk dat de ruimte zo efficiënt mogelijk wordt ingericht. Dit doe je allereerst door te minimaliseren. Bedenk je welke plek jij het belangrijkste vindt. Neem als voorbeeld de keuken; als jij het liefst de hele dag in de keuken bezig bent is het logisch dat je daar meer plek wilt hebben dan bijvoorbeeld in het leefgedeelte. Door het huis te ontwerpen aan de hand van je eigen behoeftes krijg je een functioneel huis.

In een tiny house moet je ruimte besparen

Ga je in een tiny house wonen, dan weet je dat je zoveel mogelijk ruimte moet besparen wil je belangrijke dingen kwijt kunnen en ook nog gewoon kunnen leven. Het minimaliseren van je spullen is dan een heel goed idee, en er zijn verschillende manieren te bedenken. Eén van die manieren is Marie Kondo stijl. Dit is een rigoureuze methode, maar zeer effectief. Zorg er wel voor dat je echt alleen de spullen houdt die je nodig hebt om gelukkig te zijn. alle overige spullen kunnen gezien worden als ‘onnodig’ of ‘ballast’ en dat heb je niet nodig in je leven.

Multifunctionele meubels

Een andere manier om te zorgen voor flink wat meer ruimte, is door multifunctionele meubels te gebruiken. Je kan hiervoor online op zoek gaan, maar als je een idee in je hoofd hebt kun je dit natuurlijk ook op papier zetten en laten ontwerpen. Maar laten we eerst kijken naar de bestaande mogelijkheden.

Spullen onder of in de bank opbergen is een hele goede manier. Je kan er redelijk veel in kwijt, en je hebt er geen last van! Heb je een trap in je huis? Dan kun je ook laden of kastjes gebruiken om zo de lege ruimtes aan te vullen onderaan de trap. Ben je zelf creatief? Dan zou je de lades ook in je trad-treden kunnen bouwen.

Bed mogelijkheden

Als je goed bent met je handen zijn er veel manieren om zelf een multifunctioneel bed in elkaar te zetten. De slaapbank kennen we natuurlijk allemaal wel. Deze is praktisch in gebruik want je kan er een comfortabele zitplaats van maken maar is daarnaast ook snel en eenvoudig om te bouwen tot bed. Daarnaast is er ook het zogeheten ‘murphy bed’. Dit is een bed die uit de muur of kast komt. Overdag heb je dus gewoon loop- en leefruimte, en als het bed nodig is kun je die eenvoudig van de muur loshalen.

Kasten in een tiny house

Niemand kan zonder kasten. Deze zijn nodig om je spullen in op te bergen en uit het zicht te houden. Echter kan een kast ook een dubbele functie hebben. Zo zou je er bijvoorbeeld een ruimteverdeler van kunnen maken, bijvoorbeeld tussen de keuken en het leefgedeelte. Zo zijn de ruimte van elkaar gescheiden, heb je opbergruimte en zit je toch niet helemaal afgesloten. Ook zou je, als je daar de ruimte voor hebt, de kasten in de muur kunnen laten inbouwen, zodat je geen leefruimte in hoeft te leveren.

Kleding en dekens opbergen

Kleding dat buiten het seizoen valt of een extra deken voor in de winter nemen vaak veel extra ruimte in. Wil je dit zo praktisch mogelijk opbergen, dan kun je dit doen met vacuümzakken. Hier doe je de kleding of deken in en vervolgens haal je met je stofzuiger alle lucht eruit. Hierdoor wordt het pakketje aanzienlijk kleiner, waardoor het veel minder ruimte in beslag neemt.

Lees ook: Een leven zonder afval

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here