Als je goed zit op je werk betekent dit niet alleen dat je een leuke baan hebt, waar jij je ei kwijt kunt, maar ook betekent het dat je een stel fijne collega’s hebt. Dat je een band opbouwt met je collega’s is natuurlijk niet zo heel gek, je ziet ze vrijwel dagelijks. En dan kan het soms zo zijn dat er iemand tussen zit waar je echt een goede klik mee hebt. Vriendschappen op de werkvloer kunnen heel leuk en fijn zijn, maar het is wel belangrijk om op bepaalde punten te letten.
Vriendschappen niet te snel opbouwen
Het is belangrijk dat je een vriendschap op het werk niet te snel opbouwt. Het kost je sowieso tijd om iemand te leren kennen, waar je die persoon ook leert kennen. Waarom je het dan perse op het werk rustig aan moet doen? Stel dat het nou allemaal niet zo blijkt te gaan zoals je verwacht had, en de vriendschap loopt op niks uit. Dan zal dit zeker de werksfeer beïnvloeden en in het slechtste geval misschien zelfs je baan kosten.
Werk staat op de eerste plek
Onthoud dat je werk altijd op de eerste plek staat. Natuurlijk is het fijn om iemand op het werk te hebben waar je op terug kunt vallen, die er voor je is en waar je het leuk mee hebt, maar jouw werkzaamheden mogen daar niet onder lijden. Onthoud dat ook hierbij de kans aanwezig is dat je uiteindelijk je baan kwijt kunt raken wanneer je continu alleen maar bezig bent met kletsen in plaats van je taken afmaken.
Vertel geen persoonlijke verhalen
Iedereen roddelt weleens, ook je collega’s en zelfs je vrienden. Het is dus verstandig niet teveel persoonlijke verhalen te vertellen op het werk. Neem als voorbeeld je financiële situatie, problemen binnen je relatie of die ene collega die je echt niet uit kan staan. Want het kan maar zo zijn dat dit op een bepaalt moment wordt doorverteld. Dit is niet goed voor de sfeer op de werkvloer, maar ook niet voor je eigen ego.
Vriendschappen als leidinggevende
Ben je leidinggevende? Dan is het heel erg belangrijk geen onderscheid te maken tussen collega’s waar je een speciale band mee hebt en andere collega’s. Dit kan er namelijk voor zorgen dat mensen zich buitengesloten voelen, maar ook kan het er voor zorgen dat men al snel denkt dat je jouw vrienden voortrekt.
Lees ook: De basis om gezonder te gaan eten