Je handen zijn je visitekaartje, en dus is het belangrijk dat jij je handen en nagels goed verzorgd. Toch zijn er veel mensen in Nederland die nagelbijten. Niet alleen kinderen, maar ook zeker volwassenen hebben hier last van. we weten dat het niet verzorgd is maar, hoe kom je van het nagelbijten af? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Wat is nagelbijten precies?

Bij nagelbijten wordt niet alleen de nageltop of nagelrand eraf gebeten, maar ook de huid rondom de nagel, de nagelriem en stukjes van de nagel zelf. Het is niet ernstig maar vrijwel iedereen wil er wel vanaf zijn. Ongeveer 1 op de 4 mensen hebben last van nagelbijten, wat erg veel is.

Wat is dan de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor het nagelbijten. Vaak is dit het geval bij stress of nervositeit, maar het kan ook gewoon komen uit verveling. Bij volwassenen kan het echter ook komen doordat ze aan het stoppen zijn met roken of het eten van suikers, dan is nagelbijten een vervangende bezigheid. Het gevaar is vooral dat het al snel een gewoonte wordt. Dat je op je nagels aan het bijten bent terwijl je tv zit te kijken bijvoorbeeld.

Bij kinderen is het vaak aangeleerd gedrag van de ouders, en de meeste kinderen stoppen dan ook weer vanzelf. Meisjes stoppen hier over het algemeen eerder mee, omdat zij rond een bepaalde leeftijd gaan beginnen met het gebruiken van nagellak. Dit zorgt vaak voor een remmend effect op het nagelbijten.

Wat zijn de gevolgen van het nagelbijten?

Heel ernstig is het niet, maar toch kan nagelbijten voor een paar vervelende dingen zorgen. Onder je nagels zit meestal veel vuil. Als jij je nagels afbijt kan dit vuil in je mond terechtkomen, wat weer kan zorgen voor infecties. Ook zorgt het bijten van nagels voor een snellere slijtage van je tanden en kan bijten zorgen voor een verkeerde groei van de nagels. Doordat vingers van nagelbijters vaak vochtig zijn, zijn ze ook gevoeliger voor eczeem en schimmelinfecties.

Tips om te stoppen

  • Knippen en vijl je nagels, en geef ze daarna een mooie kleur. Houd je nagels kort, dan is er ook minder om af te bijten. Bovendien kan nagellak ervoor zorgen dat je niet wil bijten.
  • Denk je dat het nagelbijten bij jou komt door stress? Zoek dan een andere uitlaatklep. Op de momenten dat je het lastig hebt kun je het beste iets in je handen hebben, zodat deze bezig zijn.
  • Zorg er daarvoor ook dat je iets in je mond hebt zoals pepermunt, een zuigsnoepje of kauwgom.
  • Een pleister of sticker op je nagel plakken kan ook nog weleens helpen, hierdoor kun je namelijk niet meer bijten.

Lees ook: Tips om de kinderkamer makkelijk te veranderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here