Denk je aan Lego, dan denk je aan het bouwen met plastic blokjes in verschillende kleuren en maten. In 1977 kwam daar echter verandering is, want toen kwam Lego Radar op de markt. Dit was in eerste instantie de naam voor technisch Lego, dat we tegenwoordig kennen als Lego Technic. Wat dit precies is en wat we nog kunnen verwachten, lees je in dit artikel.

Geen plastic blokjes meer

Waar je bij normale Lego vooral bouwt met plastic blokjes in verschillende kleuren en maten, is dat bij technisch Lego anders. Hier wordt namelijk elektriciteit aan toegevoegd, waardoor de sets die je bouwt uit zichzelf kunnen bewegen. Daarnaast ziet het er veelal ook technischer uit; er zitten meer gaatjes in de bouwonderdelen en ze hebben vaak tandwielachtige vormen. Ook kun je meestal meerdere sets bouwen uit één doos, terwijl dit bij de normale Lego maar één set is.

Daarnaast worden er meestal batterijen gebruikt om alles van energie te voorzien, maar er zijn ook sets die werken met een transformator van 9 of 12 volt. Technisch Lego is moeilijker om mee te bouwen dan de reguliere Lego wat ervoor zorgde dat ook tieners het nog steeds leuk vonden om hiermee bezig te zijn. De sets die je kunt kopen zijn meestal werktuigen, mooie auto’s en andere voertuigen.

Geen bolletjes meer bij technisch Lego

Voor de jaarwisseling in 2000 maakte technisch Lego gebruik van bolletjes, maar hier kwam in 2000 verandering in. Om de sets meer dynamisch te maken werd er namelijk gewerkt met pinnetjes. Dit zorgde er echter wel voor dat je van tevoren goed na moest denken wat je ermee wilde bouwen, want je zag niet snel wat het ging worden op het moment dat je ermee begon. Ook anders is het opbouwen. Je begint namelijk altijd vanuit het midden en werkt naar buiten toe. Bij de oude manier was dit niet altijd het geval.

Naast voertuigen waren er ook Technic Figures te vinden. Deze kwamen in 1986 op de markt, maar Lego is hier in 2001 helaas mee gestopt. In al die jaren hebben ze 27 verschillende varianten gemaakt. Deze Lego poppetjes waren groter dan de normale poppetjes, maar hadden ook meer gewrichten waardoor hun ellebogen en knieën konden bewegen.

Wat brengt Lego in de toekomst?

Kijkend naar de toekomst van technisch Lego, kunnen we er vanuit gaan dat er meer camera’s en autonome voertuigen komen. Maar Lego heeft ook gezegd dat ze graag grotendeels duurzaam willen gaan produceren in 2030. Dit betekent dat ook het technische Lego zal worden gemaakt van op plant gebaseerde onderdelen.

Overigens is er tegenwoordig ook Mindstorms, een variatie op Technic waarbij de nadruk ligt op het bouwen en programmeren van robots. Er wordt veel gebruik gemaakt van Technic onderdelen, dus het is hier zeker gedeeltelijk mee te vergelijken. Wel zit hier veel meer denkwerk bij, dan bij de Technic sets.

Lees ook: Vakantie in Gelderland, waar moet je heen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here