Je zicht verslechtert niet in één dag, dat gaat geleidelijk aan. Daardoor kan het goed zijn dat je niet in de gaten hebt dat je eigenlijk een bril nodig hebt, tot het moment dat je ogen heel erg achteruit zijn gegaan. Het kan zelfs zo zijn dat de mensen in je omgeving het eerder doorhebben dan jij zelf. Toch is er wel een manier om te ontdekken of je een bril nodig hebt. Wij vertellen er meer over in dit artikel.

Wat zijn de symptomen?

Vrijwel de meeste mensen laten hun ogen meten wanneer zij doorhebben dat ze waziger zien. Dit kan bijvoorbeeld buiten zijn, dat je bekenden niet direct meer herkent, maar ook bij het lezen van de ondertiteling bij een serie of film, of verkeersborden die je niet scherp meer ziet.

Lees je de ondertiteling slecht, dan kan dit er echter ook op wijzen dat je bijziend bent. Dit is ook het geval wanneer je een krant of boek leest en deze verder van je af houdt om te kunnen lezen. Doe je dit niet, dan zijn de letters erg wazig en kun je het daardoor niet goed zien.

Ook hoofdpijn is een duidelijk symptoom die vaak voorkomt. Als je zicht minder wordt, moeten je ogen extra inspanning leveren en dit zorgt voor vermoeide ogen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je hoofdpijn krijgt. Zeker als je hoofdpijn hebt en daarnaast vaker met je ogen knijpt is het verstandig een bril of contactlenzen te nemen.

Een bril wanneer je steeds slechter ziet

Als de bovenstaande symptomen je bekend voorkomen is het tijd om een afspraak te maken bij een opticien zodat je een oogmeting kunt doen. De gezondheid van je ogen worden dan gecontroleerd en er wordt gekeken welke bril passend is bij jouw ogen. Wil je echter lenzen? Dan is er een speciale oogmeting nodig. Hier kun je naar vragen bij de opticien.

Je ogen zullen niet verder verslechteren door het gebruik van een bril, al wordt dit wel gedacht. Dit komt omdat je met een bril pas merkt hoe verslechterd jouw zicht hiervoor was. Wanneer je net een bril draagt kan het dus zijn dat je het gevoel hebt dat je slechter ziet dan voordat je een bril droeg.

Verziend of bijziend?

Wanneer één van je ooglenzen verslechteren wordt je zicht minder. Hierbij is het vaak een bijziende of een verziende oogafwijking.

  • Wanneer je bijziend bent zie je alles op een korte afstand scherp en goed, maar in de verte heel wazig. Hiervoor heb je een minsterkte nodig.
  • Ben je verziend, dan is juist het zicht van dichtbij erg wazig. Hiervoor heb je dan ook een plussterkte nodig.

Lees ook: Deze tips verlossen je snel van je verkoudheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here